Italská káva

Italská káva je pro všechny milovníky dobré kávy pojem. Jaké existují různé druhy přípravy kávy, odkud vlastně káva pochází a jaké jsou zásadní postupy při jejím správném servírování?

Káva - většinovou populací oblíbený horký nápoj z kávových zrn. Má charakteristické silné aroma a černou barvu. Může být připravovaná různými způsoby, může být podávána s mlékem, cukrem, nebo bez. Oblibu si káva získala především díky obsahu alkalid kofeinu, který má povzbuzující účinky na organismus, ať už se to týká srdeční činnosti nebo zvýšení krevního tlaku.

Italská káva

Pověst italské kávy je neotřesitelná a místní káva je považovaná za jednu z nejlepších na světě. I proto se ovšem nabízí otázka, proč tomu tak vlastně je, když vlastně žádná „typicky italská“ káva neexistuje. Všechny kávy se do Itálie dováží, místní ji nepěstují, přesto si k ní vybudovali vztah jako snad žádný jiný národ na světě. Jeho výrobu dovedli k dokonalosti a mimo jiné vymysleli také spousty inovací.

Historie kávy

Původní pravlastí kávy je oblast Etiopie, kde byl divoce rostoucím keřem. Existují domněnky, že obyvatelé Etiopie věděli o účincích kávy, a proto žvýkali kávovníková semena. Nicméně v průběhu 13. nebo 14. století se dostala kávová zrna na Arabský poloostrov, do Jemenu. Neexistují konkrétní doklady o tom, jak na tento přesun vlastně došlo, dohady ovšem tvrdí, že byl přenesen černošskými otroky, kteří znali podpůrné účinky kávy na organismus, nebo že se o to zasloužili válečníci táhnoucí při vojenských tažení právě do Jemenu. Až do 18. století bylo pěstování kávy prakticky pouze na Arabském poloostrově, ale díky různým kolonizacím, obchodům s cizinou i krádežím, se podařilo pěstování kávy rozšířit po celém světě. Velkou zásluhu na tom má Velká Británie a Španělsko, především proto, že ve svých koloniích zavedli pěstování kávy. Její pití se ovšem rozmohlo po světě již o několik století dříve, zhruba v 15. století. Oblíbené se staly kavárny v okolních zemích Jemenu. Poté byla** kávová zrna** tureckou vojenskou výpravou dovezena do Ruska a největšího rozmachu se pití kávy dostalo po velké oblibě v Turecku. Odtud se tento zvyk šířil po přístavních městech Evropy, jako byly Benátky, Amsterdam nebo Londýn.

Kávovník a zpracování kávových zrn

Plody kávovníku zná každý z nás. Co ale víme o této rostlině jako takové? Jak již bylo řečeno, kávovník je keř, v současné době pěstovaný stále na Arabském poloostrově, ale i Asii, Africe a samozřejmě v jižní a střední Americe. Má asi 50 různých druhů, ovšem pouze tři z nich, kávovník arabský, robusta a liberijský, se pěstují průmyslově. U jejich pěstování po odkvetení bílých květů přicházejí na řadu plody, které většina z nás už dobře zná. Ty dále zrají 6 až 9 měsíců. Plody kávovníku se poté sklízí třemi různými způsoby, a to buď ručně, pomocí sklízecích strojů nebo setřásáváním plodů do plachty. Po odstranění obalů plodu a získání kávových zrnek, je káva balena do pytlů a následuje její distribuce do různých částí světa.

Příprava kávy

U** přípravy kávy** samozřejmě záleží na jejím druhu a chuti každého z nás, i přesto však existují pravidla, která by měl dodržet každý správný milovník kávy. Ta nejlepší je čerstvá zrnková, umletá těsně před jejím samotným spařením. Kromě toho by káva měla být připravena pouze do poloviny šálku, který by měl být navíc předehřátý, aby samotný nápoj neochladl od studeného šálku. Takto** připravenou kávu** ihned podáváme, nepije se ani studená a už vůbec ne ohřívaná. Co se servírování týče, měl by mít šálek o obsahu mezi 50 až 100 ml svůj podšálek, ve stejném, případně podobném designu. Lžička by měla mít odpovídající velikost k šálku. A protože káva dehydratuje, ke správně servírované kávě patří i 1 dl vody, podávaný ve sklence, o pokojové teplotě.

Druhy kávy

Mezi druhy kávy patří:

Espresso

Velmi oblíbený a rychlý způsob přípravy kávy je espresso. Výhodou je, že se z kávy za minimální dobu vyluhuje maximální aromatických a hlavně chuťových látek. Vzhledem ke krátké době přípravy to však znamená i úplné minimum škodlivých látek, které káva obsahuje. Espresso je pak silné, s mírně nahořklou chutí. U přípravy správného espressa musí být káva jemně namletá a na povrchu již připravené kávy by měla být zlatohnědá pěna, takzvaná crema. Že je espresso takřka univerzální kávou dokazuje množství variací, která má.

Cappucino

Nejoblíbenější variací je pravděpodobně cappucino. To je tvořeno z 1/3 espressem, z další třetiny mlékem a poslední třetinu tvoří mléčná pěna.

Caffé macchiato

Další variací je caffé macchiato, což je vlastně jen espresso s trochou mléčné pěny. Macchiato je ideálním kompromisem pro všechny, jimž se zdá v cappucinu příliš mléka a naopak v espressu málo.

Latte macchiato

Od caffé macchiato se odvíjí latte macchiato, tedy mléko a mléčná pěna zalité malým espressem.

Caffe latte

Klasické caffe latte je horké mléko s malým espressem.

Espressino

Jeho dalším názvem je marocchino. Jde o klasické espresso, kdy se do jeho mléčné pěny přisype kakao.

Shakerato

Tento styl přípravy je poněkud nevšední. Espresso se** smíchá s ledem, cukrem a mlékem** a jako klasický koktejl je vše smícháno v šejkru. Servíruje se obdobně jako naše ledová káva, nicméně bez zmrzliny, tedy pouze ve vysoké sklenici, s pěnou na povrchu.

Americano

Jak již název napovídá, tento druh kávy je na pomezí italské kávy a americkým stylem popíjení. Jedná se o espresso podávané ve větším šálku, protože je doředěno horkou vodou, tudíž není tak silné, jako klasické espresso.

Lungo

Další káva, která má co dočinění s espressem a vodou. Tentokrát jde o espresso, do nějž je přidaná voda, přefiltrovaná přes kávu. Výsledkem celého postupu je poněkud slabší barva kávy, stejně jako slabší příchuť.

Ristretto

V tomto případě jde o espresso s menším obsahem vody, než je běžné. Má koncentrovanější chuť a silnější aroma.** Ristretto** je jinak nazýváno také jako café stretto.

Doppio

Pro těžká rána je vhodná tato variace espressa, tedy dvojité, servírované v trošku větším šálku, než je obvyklé.

Café fredo a corretto

U nás ne příliš známými variantami jsou dále café fredo a corretto. Fredo je ledové espresso, servírované může být s mlékem nebo cukrem. Corretto je espresso, do nějž se přidává destilát. Ten je podáván zvlášť, v malé skleničce, která má v sobě pár kávových zrnek.

Mocca káva

Dalším oblíbeným způsobem přípravy kávy kromě espressa je mocca, připravovaná v mocca konvičkách. Stejně jako espresso, je mocca silná káva s výrazným aroma.

Termíny, které se mohou hodit

Hag - označení pro kávu bez kofeinu. Nezáleží, o jaký druh jde.

Panna - pojmenování pro smetanu, v případě spojení s kávou jde o šlehačku, která je v podobě kopečku servírovaná ke kávě.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id5125 (magazinolomouc.cz#44)


Přidat komentář


Dále by Vás mohlo zajímat