Kavárny s nejlepší kávou

Dobrá kavárna by měla svým zákazníkům poskytovat příjemnou obsluhu, kvalitní nápoje a občerstvení, můžete se setkat s denním tiskem, bezplatnou knihovnou nebo možností připojení wi-fi. V prvé řadě jde však o kvalitu kávy.

Kavárna je místem, kam chodí velmi rádi posedět lidé mající rádi kávu. Kavárny bývají otevřené již od brzkých ranních hodin, neboť si jsou vědomy, že mnoho lidí se bez ranního šálku čerstvé a dobré kávy zkrátka neobejde. Kavárny navštěvují velmi často i jednotlivci, kteří si přišli posedět, ochutnat dobrou kávu a přečíst si noviny. Někteří berou návštěvu kavárny jako každodenní rutinu při cestě z práce, aby si zde konečně odpočinuli. Některé kavárny jsou kuřácké, jiné čistě nekuřácké. Samozřejmě jsou i kavárny kombinované, jejichž jednotlivé sály jsou odděleny.

Výběr kávy nepodceňujte!

Příprava kávy je stejně důležitá jako samotná káva. Na přípravě kávy není nejdůležitější přístroj na espresso, ani jeho funkce. U přípravy kvalitní kávy musí být zachovány všechny články její výroby a přípravy v té nejvyšší možné kvalitě. Velmi důležité je vybrat dobrou a kvalitní kávu. Ta musí být správně upražená, kvalitně namletá a pečlivě připravená.

Co vše ovlivňuje kvalitu kávy?

Kvalitu ovlivňuje:

Hrubost pomletí kávy

Na kávě je velmi důležitá kvalita namletí. Pokud bude káva namletá příliš na jemno, může bránit v průtoku vody, čímž nedojde k jejímu dokonalému propresování a může dojít až k** ucpání kávovaru** nebo některých jeho součástí. Jestliže budete mít kávu pomletou zase nahrubo, voda proteče takovou kávou velmi rychle a nedojde tak k propojení požadovaných složek z kávy. Káva bude v tu chvíli slabá, bude nevýrazná a nebude mít požadovanou chuť. Špatně pomletá káva zkrátka nezajistí nápoji svoji kvalitu a chuť.

Upěchování kávy v kávovaru

Káva musí být v kávovaru správně upěchovaná. I to totiž ovlivňuje výslednou kvalitu a chuť kávy. Tak např. dobře namletá, ale špatně upěchovaná káva zapříčiní stejnou kvalitu nápoje jako káva hrubě pomletá. Voda jí velmi rychle proteče a káva nepředá vůbec nic ze svých kvalit a předností.

Teplota vody při přípravě kávy

Při přípravě kávy je velmi důležitá teplota vody. Správná teplota by měla být při presování těsně pod bodem 90 stupňů Celsia v okamžiku, kdy protéká přes kávu. Pokud je voda teplejší, výrazně tím kvalitu kávy snižuje. Dochází tím k přepaření kávy. Při nižších teplotách je zase kvalita kávy snížená nedostatečným vylouhováním kávy. Její chuť paní není tak výrazná, jak by měla být.

Doba presování a tlak kávovaru

Správná příprava kávy je dále ovlivněna tlakem čerpadla a celkovou dobou presování. Čerpadlo kávovaru by mělo umět vyvinout tlak 15 barů. Levné automatické kávovary často vodu protlačují pouze tlakem horké páry, a to je nedostačující. Přestože káva z těchto přístrojů nemusí být špatná a dokonce může být chutná, nedojde ale ke správné extrakci všech důležitých látek a v šálku se po její přípravě nevytvoří pěna, která má být součástí každé kvalitně připravené kávy. Dobré a kvalitní kávovary, které jsou běžným vybavením kaváren, zvládnout připravit šálek kávy asi za 25 sekund. To je doba, která je asi poloviční oproti té, za kterou zvládnout připravit kávu domácí automatické kávovary. Tato doba ale není, co se týká kvality kávy, rozhodná. Velký pozor je potřeba věnovat levným kávovarům, které dokážou připravit kávu za velmi krátkou dobu. Zde totiž hrozí, že káva nebude dostatečně kvalitní. Naopak u delší přípravy kávy se do ní postupně uvolňuje i větší množství nežádoucích prvků.

Výběr kávové odrůdy

Existuje více než 60 druhů odrůd kávovníku. My převážně známe dvě a to kávu** Arabica a Robusta**. Tyto dvě známé odrůdy tvoří asi 85% celosvětově prodávaného množství kávy. Arabica je káva, která vyniká svou celistvou chutí. Může nabývat opravdu velkého množství chuťových odstínů. Arabica je náročnější na pěstování a vyžaduje pouze ruční sklizeň. Pěstuje se ve vysokých nadmořských výškách, které dosahují výšky 1500 metrů nad mořem. Tato káva se vyznačuje dokonalou a výbornou plnou chutí a nižší hořkostí v porovnání s Robustou. Robusta je káva méně náročná na její pěstování. Pěstuje se v oblastech, které dosahují přibližné nadmořské výšky 700 metrů. Je možné ji sklízet strojově a je proto levnější a velmi hojně využívána ke zpracování instantních káv. Tím, že je v ní obsaženo více kofeinu ale způsobuje její vyšší hořkost.

Podle čeho poznat kvalitní kávu

Pití kávy je pro mnoho lidí nepostradatelným denním rituálem. Ti, kteří jsou na kávu zvyklí, nebo na ní přímo závislí, si bez ní neumí představit start do nového dne, nebo šálek kávy berou jako příjemnou a nutnou tečku po vydařeném obědu. Mnoho lidí není schopných bez kávy pracovat a káva je jejich nepostradatelným společníkem. Každopádně má káva pro spoustu lidí uklidňující účinek. Kvalita kávy je velmi důležitá. Máte-li rádi kávu, rozhodně byste měli navštívit kavárnu, kde si sami vyberete z množství různých příchutí. Kvalitní a s citem připravenou kávu si určitě zamilujete.
Kávový trh je velmi široký. Pojímá velké množství odrůd, které se liší různými způsoby zpracování a odlišnou kvalitní nabídkou. Vymažte z hlavy instantní kávové nápoje a zaměřte se na kávu zrnkovou. V současné době exportuje více než padesát zemí celého světa. Pokud Vám vůně kávových zrn není příjemná, šálek kávy pak nebude vonět o moc lépe. Pokud nevíte, kterou kávu ochutnat, přivoňte si.

Tipy pro rozeznání kvalitní kávy

Kvalitní kávu byste měli rozeznat podle toho, že pěkně vypadá a hezky voní. Pěkným vzhledem se rozumí, že barva pražení je rovnoměrná, kávová zrnka jsou stejná, nejsou deformovaná a ani nejsou na jejich povrchu dosti olejová. Příjemnou kávovou vůni není potřeba popisovat. Pokud otevřete to správné balení, jistě ji poznáte.

Jak poznat kvalitní kavárnu?

Dobrou kavárnu poznáte právě podle chuti kávy. Než si kávu pro přípravu nápoje vyberete, přivoňte si, podívejte se na zrnka a poté si vyberte tu, která se Vám líbí a voní nejlépe. Kavárnu hodnoťte také podle celkové atmosféry, obsluhy, úpravy prostor, dle ostatních nabízených služeb. Není nad to cítit se v kavárně dobře, protože pití kávy je po mnohé z nás požitek, který není dobré ničím kazit. Kavárna by měla nabízet klidné a příjemné prostředí, široký výběr kávy a jiných nápojů, příjemně a pohodlné posezení. Zkrátka se tu musíte cítit dobře, abyste si kávu opravdu vychutnali. Pokud jste ještě do žádné kavárny nezavítali, jistě to vyzkoušejte. Zeptejte se svých známých, zda mají zkušenosti s konkrétní kavárnou, zda Vám poskytnou tip na kavárnu, která bude splňovat to, co očekáváte, nebo do nějaké náhodně vyrazte a uvidíte sami. Buď si kavárnu zamilujete, nebo budete hledat dál, dokud nenajdete tu pravou.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id5124 (magazinolomouc.cz#32)


Přidat komentář


Dále by Vás mohlo zajímat