Francouzské restaurace

Když se řekne Francie, co se Vám vybaví? Bezpochyby Paříž, ale co dalšího? Nejsou to lahodné sýry, víno a kulinářská francouzská kuchyně? Možná jste byli ve Francii, možná ne. V každém případě však nemusíte být ochuzeni o francouzskou kuchyni.

Co tím máme na mysli? Že Vás tzv. posíláme do Francie, abyste ochutnali místní speciality? Pravda, trochu zajížďka. My jsme tím však mysleli, že naopak nemusíte nikam daleko cestovat. I u nás si můžete vychutnat francouzskou kuchyni. Vyberte si však takovou, která nabízí skutečnou francouzskou kuchyni se vším všudy. Doma můžete experimentovat, nahrazovat nedostupné, či příliš drahé potraviny jinými. Chcete-li však okusit tu pravou francouzskou kuchyni, pak si dopřejte to nejlepší. Rozhodně si to zasloužíte. A kdo ví, třeba právě kuchyně Vás naláká jet do Francie, a ne jen o cestě snít.

Výjimečnost francouzské kuchyně

V čem je** francouzská kuchyně** tak výjimečná a jiná, než například naše česká kuchyně? V prvé řadě je třeba říci, že pro každou kuchyni je „něco“ typické a příznačné. A tak, jako naše kuchyně je známá knedlíky, zelím, hustými omáčkami, tak i francouzskou kuchyni můžete hned na první pohled, či chuť rozpoznat od kuchyní druhých.

Francouzská kuchyně – to jsou kvalitní suroviny

Je velký rozdíl mezi vařením a vařením. Pokud doma vaříte den, co den, například teplé večeře, nebo obědy, pak se pro Vás vaření stává rutinou. S největší pravděpodobností však také používáte suroviny běžně dostupné. A i když po stránce finanční vychází vařená strava levněji, než kupované pokrmy, přeci jenom je třeba investicí. A tak nejspíš nebudete kupovat špičkové potraviny, abyste uvařili „běžné“ jídlo. Oproti tomu** francouzská kuchyně** je typická tím, že používá jen ty nejkvalitnější suroviny. Vydáte-li se tedy do pravé francouzské restaurace, pak můžete očekávat vskutku gurmánský zážitek, který je podpořený kvalitními a čerstvými ingrediencemi.

Francouzská kuchyně – preciznost, přesnost, rafinovanost

Co dalšího můžete chtít a očekávat od francouzské kuchyně? Byla by velká škoda nevyužít chutě a možnosti kvalitních surovin. A tak mistři kuchaři, kteří se specializují na francouzskou kuchyni, si dávají vskutku záležet na přípravě každého pokrmu, ať už by se jednalo o předkrm, polévku, hlavní jídlo, nebo dezert. U francouzské kuchyně se uplatňují veškeré znalosti stran vaření, ale také znalosti a kreativita při kombinaci jednotlivých ingrediencí, chutí. Vše působí harmonicky a již po jednom soustu zažijete doslova záplavu chutí, které ve Vás vyvolají doslova výbuch. Budete chtít okusit další a další sousto. Francouzská kuchyně, to je kvalita, preciznost, přesnost při přípravě, ale také rafinovanost. Vaření, které je v tomto případě uměním, a to po každé stránce.

Francouzská kuchyně – kuchařské umění

Je celkem logické, že ne každý, může být dobrý, či snad výborný ve všem, v každé činnosti. A to platí i při vaření. Pojem vaření je příliš široký. Ukrývá se pod ním množství úkonů, kdy každý chod vyžaduje to své. A tak není výjimkou, že ve francouzské restauraci byste našli kuchaře, kteří budou rozděleni podle přípravy jednotlivých chodů, respektive podle specializace. U francouzské restaurace, francouzské kuchyni neplatí, že všichni dělají vše, a dohromady nic. Naopak, jsou kuchaři, kteří se specializují na polévky, kuchaři, kteří jsou mistry v předkrmech, kuchaři na hlavní jídlo, respektive kuchaři na omáčky, maso, ryby i kuchaři na dezerty. Možná si říkáte, že je zde příliš mnoho kuchařů. Jak jsme však již uvedli, vše si žádá své, a to i při vaření. Chcete-li to nejlepší, co nabízí francouzská kuchyně, pak tedy zavítejte do francouzské restaurace. Každý chod, který budete moci ochutnat, pro Vás bude jedinečným zážitkem.

Francouzská kuchyně – ingredience

Jaké ingredience nesmí chybět ve francouzské kuchyni? Především je to čerstvá zelenina, a to hlavně rajská jablka, papriky, salát, olivy, dále žampióny. K francouzské kuchyni dále neodmyslitelně patří kvalitní olivový olej, čerstvé ryby, mořské plody. A již výše jsme zmínili sýry a vína. Jak sýry, tak víno můžete najít na jídelním lístku v kolonce předkrmů, ale také dezertů. Uměním pak je správné zkombinování vybraného sýra a vína. Nad výběrem však nemusíte nijak zvláště tápat. Pokud totiž zavítáte do té pravé francouzské restaurace, pak můžete také očekávat vskutku vzdělaný a ochotný personál, respektive obsluhu, která Vám ráda poradí.

Francouzská kuchyně – koření nesmí chybět

I ty nejkvalitnější suroviny, ingredience je třeba správně doladit kořením, bylinkami, aby výsledná chuť lahodila chuťovým pohárkům. I v případě koření francouzská kuchyně vsází na kvalitu a dává si záležet na výběru každé bylinky. A jaké konkrétní koření je pro francouzskou kuchyni typické? Francie, jako taková, je především spojená s bazalkou, jejíž vůně je tak omamná a chuť jedinečná, že se stává čím dál více oblíbenou i u nás při přípravě těstovin, špaget, zeleninového salátu apod.

Nejen bazalku najdete ve francouzské kuchyni

Vedle bazalky se ve francouzské kuchyni také hojně používá aromatický rozmarýn, saturejka, šalvěj, česnek. A samozřejmě nesmí chybět tzv. provensálské bylinky. I ty je možné si u nás koupit, v podstatě již namíchané. Také provensálské bylinky jsou výtečné na těstoviny, ale také na zapečené brambory, na ryby aj. Pepř, jak jsme na něj zvyklí z naší kuchyně, zde jen těžko najdete. Francouzská kuchyně vsází na jedinečnost a sílu bylinek. Vy sami pak můžete experimentovat a zkoušet jednotlivé chutě. Francouzská kuchyně, jak jsme již zmínili, je však preciznost a přesnost. A tak můžete očekávat vždy kvalitní a chutné jídlo, lahodící oku, chuti i duši.

Důležitost čerstvých bylinek

Došlo Vám nějaké koření? Není nic jednoduššího, než zajít do obchodu a zakoupit si vybrané koření v sáčku. Jenže sušené koření, sušené bylinky se nedají moc co srovnávat s bylinkami čerstvými. Sami si můžete vyzkoušet změnu a intenzitu chutí, když si vezmete a vložíte do úst například čerstvou bazalku, kterou si můžete pěstovat doma v truhlíku a následně ochutnáte bazalku sušenou. Rozhodně poznáte ten rozdíl. Taková sušená bazalka je prakticky o ničem. Tedy, svůj základ si ponechá, ale veškeré příznačné aroma a akcent sušené bazalce rozhodně chybí. A tak v drtivé většině jsou sušené bylinky jen tzv. slabým odvarem bylinek čerstvých. Francouzská kuchyně používá bylinky převážně čerstvé. I díky tomu se můžete těšit ze skvělé chuti každého připravovaného pokrmu. Případně se používají i bylinky zmrazené, které ze své původní chuti de facto nic neztratí.

Francouzské pokrmy

Které pokrmy můžete spatřit na jídelním lístku, vydáte-li se do francouzské kuchyně? Francouzská kuchyně se může pyšnit vskutku bohatou nabídkou pokrmů. A tak bude hodně záležet na zaměření a výběru té které francouzské kuchyně. Obecně však můžete na jídelním lístku spatřit například francouzskou cibulačku – zapečené brambory se sýrem – dijonské brambory – frikadelky – ratatouille – rybu na pomerančích – sýrový koláč – mrkvovou polévku s masem – hrušky na víně – čokoládovou pěnu – palačinky s čokoládou – omeletu – zeleninovou polévku a mnohé další.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id5167 (magazinolomouc.cz#23)


Přidat komentář


Dále by Vás mohlo zajímat